ABC Verzekering

Vergelijk de beste en goedkoopste verzekeringen!

Overstappen Zorgverzekering

Een keer per jaar is het mogelijk om over te stappen van zorgverzekering. Op 1 januari gaan elk jaar de nieuwe verzekeringen in. Als u wilt veranderen van zorgverzekering moet u dit dus regelen voor de eerste januari van het nieuwe jaar. Overstappen kan niet als u achterloopt met het betalen van de premie.

Polisvoorwaarden
Om te weten of het zinvol is om over te stappen, stuurt uw huidige zorgverzekeraar tegen het einde van het jaar de nieuwe polisvoorwaarden die het volgende jaar gaan gelden. Als u het daar niet mee eens bent dan kunt u de verzekering opzeggen voor de eerste van januari. Doet u niets, dan blijft u automatisch bij uw oude verzekeraar en gelden de door dat bedrijf gezonden nieuwe voorwaarden.

Verzekering afsluiten tot 1 februari
Als u wel uw verzekeraar heeft opgezegd, heeft u tot 1 februari om een nieuwe verzekering te regelen. Dit moet u wel op tijd doen, want wie op 1 februari nog geen nieuwe verzekering heeft, kan een boete krijgen. Dit in verband met de wettelijke zorgverzekeringsplicht: boven de 18 jaar is iedereen in Nederland verplicht een zorgverzekering te hebben. De nieuwe verzekeraar gaat dan met terugwerkende kracht in, dus wordt alsnog de maandelijkse premie van januari in rekening gebracht.

Automatische overstapservice
Het is ook mogelijk dat u een nieuwe zorgverzekering regelt, zonder uw oude op te zeggen, maar dit kan alleen als uw nieuwe verstrekker deze service aanbiedt. De nieuwe zorgverzekeraar regelt de zaken dan met de oude.

In principe is elke verzekeraar verplicht u aan te nemen, dat wil zeggen voor de basisverzekering. Voor aanvullende clausules worden vaak medische verklaringen gevraagd.